DM och USM-Guld

När Säterbygden arrangerade distriktsmästerskap i kortdistans visade Herman god form och plockade hem guldet med över minuten ner till tvåan i den yngre juniorklassen. Erica måste ha känt sig i bra form denna dag då hon slutade på en fjärde plats i D21 knappa halvtimmen efter segrarinna Josefin Engström.

I Helgen som gått har USM i längd avgjorts i Vännes strax utanför Umeå. Där har Dala-Järna killarna flugit fram i spåren. På fredagens distans lopp över 5km visade Oskar Ivars att han är ländets bästa skidåkare igenom att åka hem guldet till Järna. Imponerade gjorde ävan Torgny som överraskande stakade imål på en kanonfin 12e plats. Under söndagens stafett kämpade de på bra tillsamans med Johannes Runesson i laget och slutede på en sjätteplats. Är kanske den gammla storheten Dala-Järna IK på väg emot en ny storhetstid?

SM Sundsvall

Sprint

Årets SM-tävlingar inledes med sprint i regi av Sundsvalls OK vid foten av södraberget. Det blev en dag då vädret kom att visa sig ifrån sin bästa sida med sol och bara någon minusgrad. Markus som tidigare i vinter inte fått skidorienteringen att stämma gjorde en väldigt stark insats vilket gav en fin fin femteplats i herrar 18 endast 34 sekunder ifrån en bronspeng och 1,17 efter segraren Andreas Holberg, IFK Mora. I H21 klassen var Martin på väg emot ett fint lopp men en felstämpling satte stopp för en framskjuten placering. Svensk Mästare blev Peter Arnesson IF Hallby. Vid sidan om SM-tävlingarna arrangerades även nationella tävlingar med framskjutna resultat för HJS-stallet, segern i H45 gick till Tord med endast en sekunds marginal till tvåan. Varsin andraplats blev det för Sonja i D14 respektive Karin i D45. Torgny hade precis som Martin lite otur och hade tyvärr hoppat over en kontroll. Resultatraden 1,2,2,5 får ändå ses som en framgång för oss västerdalingar, trots två stycken felstämplingar.

Daniel Nordebos vägval

Långdistatns

Markus följde upp sin fina insatts från sprinten med ytterligare en femteplats på den tuffa banan som honom sysselsatt i hela 1,13,01. Tufft blev det även i seniorklassen, Daniel Nordebo, Älvsby IF som slutade trea hade enligt sin GPS-Klocka åkt 32km och och klättrat närmare 1000 höjdmeter under banan. Martin gjorde ett helt okey lopp och slutade på en tionde plats. Segrar i den nationella tävlingen blev det även idag. Sonja klättrade en plats ifrån gårdagen och tog en härlig seger, Tord försvarade sin seger i gubbklassen, Torgny slutade på en meriterande femteplats i H16.

Resultat och annat hittas på arangörens hemsida

En fin helg för skidorientering och för HJS!

URM-Guld till HJS

I helgen som gått har USM, URM och VSM arrangerats i Boden. Men till en början såg det ut som att det inte skulle bli några tävlingar alls då den bistra norrbottenskylan bet i ordentligt och det var kallare än 20 minusgrader vilket gjorde att lördagens tävlingar flyttades till söndagen och stafetterna fick strykas, olyckligt. När det väl blev tävling visade HJSarna att de kan åka skidorientering på riktigt. Karin Håll vann damer 13 och Sonja Palm kom trea i D14 klassen. I Veteran-SM ville Erica inte vara sämre och tog den sista pallplatsen i D40. Även Herman var på plats och slipade på skidotekniken i form av en öppen bana då han inte riktigt än har åldern inne för veterna-SM. RESULTAT

JVM och NOC stafett

Sista tävlingsdagen för årets junior-VM och Nordiska Mästerskap bjöd på en fantastisk stafett med grymma spår och utmanande banor. Bra gick det också, juniortjejerna åkte ifrån alla andra lag tillsynes lätt och Christina Lövald Hellberg, Tove Alexandersson och Maria Nordström är namnet på Sveriges senaste världsmäsare. Sämre gick det för herrjunisarna som tyvärr stämplade fel, dock slutade andra laget på en fin fjärdeplas. I NOC blev det dubbla guld till sverige, i damklassen genom Josefin, Marie och Helene. Och i herrklassen stod Granath, Påsen och Rollen för guldet. Finland National team2/HJS Vansbro OK, med Martin på sista svarade för en fin insats och slutade 10a trots två tappade placeringar under sista kilometern och slagen med bara ett par sekunder av SWE 2. Lite bittert men ändå kul

Kartor från veckan i ordningen: Sprint, lång, lång, lång, medel, medel, stafett