Morapinglan

I söndags var det den klassiska tävlingen Morapinglan som höll oss västerdalingar sysselsatta. Bäst av DJIK åkarna lyckades Oskar Ivars som tog en fin seger i H16 och Pär Jonsson slutade 4a i herrar 21 ca 30 sekunder bakom segraren Kalle Gräfnings ifrån Falun Borlänge och ett par sekunder före OS-Guld medaljören Tobias Fredriksson. Mer om tävlingen finns att läsa HÄR

Premiär i Harsa

Under veckan som gått har det varit premiärtävlingar i skidorientering i Harsa med tillhörande Swedish skiO Tour. Det började i onsdags med en klurig natt-medeldistans där det deltog några tappra HJSare. Bäst var Elin Håll som tog hem segern i D12. Elins syster Karin blev 4a precis som deras bror Herman som gjorde ett fint lopp i den tuffa H18 klassen. I seniorklassen hade Martin en dålig dag och gjorde allt för stora misstag och slutade på en 10e plats en evighet efter segraren Johan Granath IF Hallby. RESULTAT

Fredagen bjöd på en spännande natt stafett där HJS ställde upp med 3½ lag, ett i D14 klassen och 2½ halvt i H21. D14 tjejerna Sonja och Karin åkte fint och slutade på en andra plats. i H21 var det hårt om vilka som skulle bli bästa HJS lag. Länge såg det ut som att det skulle bli lag1 med Martin och Tord som skulle klara av det de stred länge med storheter som GSK och KGOIF runt 10e plats, men en bruten skida för Tord på sista sträckan satte stopp för alla eventuella skalper istället blev Lag2 med Markus och Herman bästa HJSare. Det tredje laget med Torgny och Nils Erkers, SK Leksand kämpade väl mot seniorerna men slutade en bit efter. RESULTAT

På lördag var det dags för medeldistans med tillhörande jaktstart för elitåkarna. För H18 killarna gick det skapligt Markus låg 6a efter medeldistansen men tappade en placering på jaktstarten. Herman bommade lite för mycket och slutade på en godkänd 13e plats. I H21 gjorde Martin en mycket fin insats och slutade på 9e plats efter att ha hållit undan för den meriterade Tobias Åslund på jaktstaren. i Ungdomsklasserna hamnade Torgny på en fin 5e plats i H16, meriterande inför uttagningarna till Mora skidgymnasiet. Det blev även ett antal pallplatser, Zeb och Elin tog varsin seger medans Byron, Erica och Tord slutade 3a. i D14 blev Sonja bästa flicka på en 4e plats tätt följd av Karin på en 5e plats. RESULTAT

Långdistans stod det på schemat den sista av tävlingsdagarna i Harsa. För många blev det en prövning utöver det vanliga, junior grabbarna åkte 15km  men tyvärr blev ingen godkänd efter felstämplingar. En liten banläggningsskandal tyckte Markus och Herman. Som senior fick Martin smaka på en riktig bana som mätte hela 20km en lite försiktig öppning gjorde att han hamnade för långt ner i resultaten på en 11e plats. RESULTAT

Slutställning totalt i Swedish skio-cup

HJS

Björnjakten

Under helgen som gått har Älvdalens IF arrangerat den traditionsrika tävlingen Björnjakten, en tvådagarstävling där placeringssiffran läggs ihop för att utse en vinnare (lägst siffra vinner) Det började med 10km Klassiskt i lördags då det ställde upp ett helt gäng HJSare, i längdspåren representerande Dala-Järna IK. Hela syskonskaran Palm var på plats och stod för fina insatser rakt igenom bäst lyckades Lilian och Byron med varsina tredjeplatser. I H16 stod Oskar Ivars för ännu ett lopp som räckte till seger. Herman Håll som tagit stora kliv under försäsongen stakade lite trött men väl kämpande in på en 17:e plats i herrar 18. I seniorklassen var Pär stark som vanligt och slutade på en fin 4:e plats dryga 30 sek efter segraren från Mora Niklas Karlsson, Ytterligare 3 min bakom hamnade Martin som efter förra helgens lopp ryckte upp sig betydligt och slutade på en 24e plats

söndagen bjöd på -4 grader och lätt snöfall, fina förhållanden med andra ord. Det var samma startfällt även denna dag, Lilian stod för den bästa placeringen och blev 4a .  Det är roligt att se att de unga Palmarna utvecklas och vi får nog snart se dem högt upp i resultatlistorna på skidorienteringar framöver. Oskar imponerade ännu en gång och kammade hem DJIK segern för dagen och totalt. Herman gillade den fria tekniken bättre och stod för ett fint lopp och slutade på 14e plats. Pär öppnade friskt och låg länge på 2a plats men tappade på det sista varvet och slutade 5a vilket gav en 3e plats totalt. Martin åkte fint även denna dag och slutade på 19e plats dryga 3 minuter efter segraren Niklas Karlsson.

Resultat

Nu laddar vi om för skidOpremiären i Harsa till nästa vecka

GO HJS!
None

Idre särnatävlingarna

I helgen drog jag som längdåkare för första gången i år på mig Dala-Järna skruden för att åka 10km skate i Idre. Förhållandena var fina med ca 10 minusgrader och Gösta hade gjort ett fint jobb i vallaboden. Trots detta tycker jag att det inte blev någon topp prestation från min sida , när det fanns alldeles för mycket syra i benen för tidigt. Däremot försvarade Pär Jonsson och Oskar Ivars Järnafärgerna bra, Pär genom att vara 5a på det klassiska loppet och Oskar genom att segra båda dagarna i klassen H16